Tai Chi goed voor 60+ers

Voor ouderen is het belangrijk met beleid te bewegen. De bewuste bewegingen van Tai Chi zijn op maat gemaakt voor senioren.

Tai Chi heel geschikt voor ouderen

De oefeningen gaan niet tot het uiterste, maken niet bezweet. De kans op blessures is nihil. De bewegingen zijn gemakkelijk aan te leren en worden vaak herhaald. De les bestaat uit staande oefeningen. We sluiten zittend af met zelf-massage. Voor de les is er gelegenheid voor een babbel bij een glaasje thee.

Blijf bewegen

De richtlijn van de Gezondheidsraad is minimaal 2½ uur per week matig intensief te bewegen. Dit helpt diabetes, depressies en hart -en vaatziekten voorkomen.

Voordelen Tai Chi bij ouderen

Hersengymnastiek

Onderzoek van b.v. prof. Dick Swaab en Erik Scherder heeft aangetoond dat bewegen de hersenen in beweging brengt. Dagelijks bewegen helpt hersenziekten op latere leeftijd voorkomen.

Tai Chi is een hersengymnastiek door

  • Je oefent links & rechts coördinatie voortdurend
  • Je beweegt met intentie
  • Je hebt concentratie in hier en nu.

Valpreventie

Onderzoek toont aan dat Tai Chi bij uitstek geschikt is voor senioren. Er wordt gewerkt aan spiersterkte en verbeteren van houding en balans. Dit in combinatie met oefenen van ontspanning en concentratie maakt het een effectieve valpreventie.

Vallen eist meer slachtoffers onder ouderen dan in het verkeer. Vallen leidt tot angst om te vallen. Deze val-angst leidt tot minder bewegen. Dat is slecht voor de conditie. Verminderde conditie leidt tot grotere kans op vallen.

vicieuze cirkel vallen

Ben je ook benieuwd wat Tai Chi of Chi Gong voor jou kan betekenen? Schrijf je dan in via de onderstaande knop.