Chi Gong les in Arnhem en Oosterbeek

Vind je meditatie te statisch, Yoga te fysiek of het aanleren van de Tai Chi Vorm te ingewikkeld? Dan is Chi Gong waarschijnlijk de ideale vorm voor jou.

Het is eenvoudig om te doen, flexibel toe te passen en biedt ook vele uitdagingen. De positieve effecten zijn veelzijdig en groot. Je hoeft er niet lenig of in een goede conditie voor te zijn. Daarmee is het geschikt voor iedereen, jong tot oud, met of zonder gebreken.

Lees hieronder de uitgebreide beschrijving van de les.

Logo_TaiChiTheo

Daoyin (Taoïstische oefening), schildering op zijde, 200BC

Uitgebreide omschrijving van de les

Hoe begint de les?

De les start met draai en zwaai oefeningen gebaseerd op “Constant Bear”, de traditionele opwarming in de Yang familie Stijl en Daoyin (= Taoïstische oefening). Het zijn -meridiaan- strekkingen. Spieren, pezen, gewrichten en wervelkolom worden gemobiliseerd. Lichamelijke en mentale blokkades, die lichaamsfuncties belemmeren optimaal te functioneren, smelten a.h.w. Het brein kalmeert, verstilt. Doel van Chi Gong is bevordering van gezondheid van lichaam en geest.

De 2e helft van de les

In de 2de helft van de les Chi Gong series, concentratie oefeningen, ademwerk en meditatieve loopjes.
Omdat deze bewegingskunst staand wordt uitgevoerd, ontwikkel je sterke benen, een stevige basishouding en goede balans.
Chi Gong heeft de essenties van Tai Chi, Yoga, Mindfulness, Healing en Meditatie in zich.

Wat is Chi Gong

Zoals je hierboven kunt zien bij het plaatje, is de oorspronkelijke naam: ‘Daoyin’.

In 1949 werd Daoyin (dat al ver voor onze jaartelling beoefend werd) door de Chinese Communistische Partij omgedoopt tot Chi Gong* (of: Qigong).

Letterlijk betekent dat; energie / adem oefening.

Het zijn (meridiaan) strekkingen, draai en zwaai oefeningen, loopmeditaties, staande meditaties etc. De bewegingen heffen blokkades in gewrichten, pezen en spieren op. Hierdoor kunnen bloed, energie, lucht en lymfe vrij circuleren. Vrije doorstroming van energie is de grondslag van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

* Ik zou liever de oorspronkelijke naam gebruiken, maar omdat Chi Gong meer ingeburgerd is, zie ik me genoodzaakt deze term te gebruiken.

De effecten van Chi Gong

Dagelijkse beoefening bevordert bloedsomloop, stofwisseling, lymfe circulatie en ademhaling

Daardoor:

  • verlaagt stress en bloeddruk
  • verhoogt het concentratie vermogen
  • versterkt het immuunsysteem

De training bevordert coördinatievermogen, concentratie; aarding; evenwicht en souplesse.

Ontspannen in beweging

Met Chi Gong streven we naar het bereiken van maximale bewegingsvrijheid door minimale spier(in)spanning. Vaak gebruiken we onnodige spierspanning voor een beweging. Denk aan de souplesse en bewegingsvrijheid die ook jij als kleuter had.