Tai Chi les in Arnhem en Oosterbeek

Tai Chi verhoogt concentratie en energie en bevordert de harmonie tussen lichaam en geest. Na de les ben je kalm en gefocust, het lichaam is soepel en ontspannen.

 Je leert een aangename manier van bewegen, die je op elk gewenst moment van de dag kunt benutten.

Lees hieronder de uitgebreide beschrijving van de les.

Logo_TaiChiTheo
Uitgebreide beschrijving van de les

Hoe begint de les?

De les start met een pittige opwarming gebaseerd op Daoyin (dat betekent: Taoïstische oefening. Het zijn -meridiaan- strekkingen) en draai en zwaai oefeningen gebaseerd op “Constant Bear”, de traditionele opwarming in de Yang familie Stijl. Spieren, pezen, gewrichten en wervelkolom worden gemobiliseerd. Lichamelijke en mentale blokkades, die lichaamsfuncties belemmeren optimaal te functioneren, smelten a.h.w. Het brein kalmeert, verstilt.

De 2e helft van de les.

In de 2de helft van de les leer je stap voor stap “de Vorm”. De hand vorm (met de lege hand) is een bewegingscyclus van ongeveer 10 minuten. Een serie rustige, sierlijke, cirkelvormige, doorgaande, vloeiende bewegingen. Je leert de korte Yang-vorm, zoals die is doorgegeven door grootmeester Cheng Man Ch’ing. Het leert je in ontspanning te bewegen en volledig gefocust op de beweging en ademhaling.

Een Vorm is eigenlijk een schijngevecht. Kata wordt dat in andere tradities genoemd. Hier komt Tai Chi als krijgskunst tot uiting. Tai Chi Chuan is de zachtste verdedigingsvorm in de Wushu (verzamelnaam voor Chinese krijgskunsten). Ook andere Vormen staan in het gevorderden programma: zwaardvorm, waaiervorm, stokvorm.

Mijn lessen

In mijn lessen is de rol van Tai Chi als krijgskunst beperkt tot het tonen en oefenen van de martiale toepassing. Zo wordt de oorsprong en de precisie van de beweging duidelijk. Daarnaast worden in de zgn. Sensing Hands alle grondbeginselen van Tai Chi (zoals ontspanning, focus, geaard staan, evenwicht, etc.) maar ook je gevoeligheid verdiept met behulp van een partner.

Het aanleren van reflexen voor weerbaarheid vind ik niet nuttig omdat wij het geluk hebben in een redelijk veilige omgeving te leven. De gevaren die ons nu bedreigen, schuilen in hoe we met onszelf omgaan. Lichamelijk en psychisch. Daarom zijn de lessen gericht op ontwikkelen van een soepel en ontspannen lichaam; kalmte en concentratie, steviger op beide benen te staan, zelfverzekerder, in balans.

De effecten van Tai Chi
 • De training vermindert spanning.
 • Verhoogt concentratie. Verlaagt bloeddruk
 • Verlengt spieren, versterkt pezen. Verdiept ademhaling.
 • Verbetert bloedsomloop en lymfecirculatie.
 • Bevordert de harmonie tussen lichaam en geest.
 • Je leert letterlijk en figuurlijk stevig te staan en ontwikkelt balans en zelfvertrouwen.
Met Tai Chi wordt vaak de (hand)vorm aangeduid

Een serie rustige, sierlijke, cirkelvormige, doorgaande, vloeiende bewegingen. Door de training komt men steviger op beide benen te staan. In balans en zelfverzekerder. In mijn lessen is de rol van Tai Chi als krijgskunst beperkt tot het tonen en oefenen van de martiale toepassing.

Aldoende wordt de oorsprong en de precisie van de beweging duidelijk. Daarnaast worden in de zgn. Sensing Hands alle grondbeginselen van Tai Chi (bv. ontspanning, focus, geaard staan, evenwicht etc.) verdiept met behulp van een partner.

Aanleren van reflexen voor weerbaarheid vind ik niet nuttig omdat wij het geluk hebben in een redelijk veilige omgeving te leven. De gevaren die ons nu bedreigen, schuilen in hoe we met onszelf omgaan. Lichamelijk en psychisch. Daarom zijn de lessen gericht op ontwikkelen van een soepel en ontspannen lichaam; kalmte en concentratie.

Opbouw van het programma

In de eerste jaren van deze training ligt de nadruk op het verdiepen van de ademhaling, stevig staan, balans, bewust bewegen, bevorderen van ontspanning, souplesse, focus en bevorderen van de algehele conditie.

Gevorderde cursisten die de hierboven genoemde beginselen en de Handvorm redelijk beheersen, kunnen in het vervolgprogramma bv. kiezen uit:

 • meditatie in beweging, loopmeditaties
 • energie – en ademwerk tijdens beweging
 • wapenvormen, zoals zwaard, stok of waaier
 • Sensing Hands = werken met behulp van een partner op armlengte afstand in een schijngevecht ter verdieping van alle grondbeginselen van Tai Chi (bv. ontspanning, focus, geaard staan, evenwicht etc.)
 • applicaties: toepassen van de bewegingen uit de Vorm met als doel verdedigen: het afwenden van of reageren op een aanval.

Wat is Tai Chi?

Tai Chi (andere spelling: Taiji, uitspraak: taidjsie) Tai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst. Waarschijnlijk heb je het weleens gezien in een documentaire over China. De rustige, soepele beweging en ontspannen lichaam en geest. Tai Chi kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd of lichamelijke gesteldheid.

Uniek aan Tai Chi is de staande positie. Je ontspant en concentreert terwijl je staat en in beweging bent. Hierdoor ontwikkel je sterke benen, een stevige basishouding, een betere balans en een goede conditie. Tai Chi komt voort uit het Taoïsme (Chinese filosofie), de traditionele Chinese Geneeswijze en de krijgskunst.

In China wordt Tai Chi aangeduid als “Surpreme Ultimate” (meest verheven). Chinezen beschouwen het als een van de 5 parels van de antieke Chinese beschaving (naast traditionele Chinese geneeskunde, dichtkunst, schilderkunst en kalligrafie).